13. Rdeči bor (Pinus sylvestris)

Iglice vsebujejo veliko C vitamina, celotno drevo pa eterična olja. Včasih so ga uporabljali tudi za pridobivanje smole."

Rdeči bor je pionirska rastlina, saj naseljuje nezaščitena tla in je zato zelo pomembna drevesna vrsta pri nas. Zraste do 40 m visoko in razvije globoke korenine. Je skromen in izredno prilagojen na težje razmere. Dobro prenaša sušo in sončne lege. Skorja je grobo razbrazdana in v spodnjem delu rdečkasta, v zgornjem pa rumenkasta. Plodovi so storži, ki dozorijo šele jeseni čez dve leti. Iglice so sivkasto zelene in dolge 4 do 8 cm ter rastejo v šopu po dve skupaj ter so spiralno zavite. Ustrezajo mu kisla in bazična tla, uspeva pa tudi na najrevnejših in izčrpanih tleh. Je izrazito svetloljubna vrsta. Krošnja borovca prepušča zelo veliko svetlobe, tako da rastline, ki so rade v njegovi družbi, lahko uravnavajo svoj ciklus, kot jim ustreza. Pod njegovo krošnjo vedno najdemo borovnico, brusnico in spomladansko reso ter orlovo praprot.
Rdeči bor je zelo pomembna gospodarska drevesna vrsta, ki ima lahek srednje trden les za uporabo v gradbeništvu (tramovi, …) in mizarstvu, za rudniški les, v vodarskih objektih. Iglice vsebujejo veliko C vitamina, celotno drevo pa eterična olja. Včasih so ga uporabljali tudi za pridobivanje smole.