4. Graden (Quercus petraea)

Njegov les je vsestransko uporaben in se uporablja za parket, furnir, pohištva, vinogradniške sode… "

Graden spada v družino hrastov. Je listnato drevo z razprostrto okroglasto krošnjo in zraste do 30 m v višino. Lubje je sivorjavo in vzdolžno razpokano. Listi pa so podolgovati in jajčasti, dno listne ploskve pa je brez ušesc. Pecelj je dolg okoli 2 cm. Cveti hkrati z olistanjem v maju. Plod - želodi so na kratkem peclju in po več skupaj ter dozorijo v oktobru. Raste v velikem delu Slovenije v gričevnatem svetu in v toplih legah v hribovju, najpogostejši je v alpskem in dinarskem svetu. Je svetloljubna drevesna vrsta. Doseže maksimalno starost tudi do 700 let. Oblikuje močne korenine že v mladosti, zato je odporen proti vetru in viharjem. Pomemben je tudi zaradi tega, ker v njem zalega svoj rod hrošč rogač, ki je pri nas ogrožena in zato tudi zavarovana vrsta.
Njegov les je vsestransko uporaben in se uporablja za parket, furnir, pohištva, vinogradniške sode… Gradnov želod so včasih dajali za hrano prašičem, sami pa so si pripravljali praženo kavo iz posušenih in zmletih plodov. Njegov plod omogoča življenje celi vrsti gozdnih živali: jelenjadi, divji svinji in tudi ptičem kot je npr. šoja.

 

Rogač (Lucanus cervus) spada med vrste hroščev, katerih življenjski cikel je neizogibno povezan z lesom. Je ena največjih evropskih žuželk in največji evropski hrošč, ki pa je zelo ogrožen. Velikost je lahko zelo različna, saj so samci lahko veliki od 2,5 do 8 centimetrov. Ličinke rogača se razvijajo večinoma na tleh v trohnečem lesu hrastov, pa tudi brestu, kostanju, jesenu in drugih listavcev. Celoten razvoj rogača poteka zelo počasi, tudi do pet let. Telo je podolgovato, široko in rahlo sploščeno. Samčki se ločijo od samic po tem, da so njihove čeljusti preobražene v rogovju podobno tvorbo. Samčki uporabijo te čeljusti, da z njim potolčejo tekmeca v boju za samičko. Glava in noge so črne ali temno rjave, barva pokrovk pa od temno rjavih do kostanjevo rdečih. Odrasli hrošči so aktivni v mraku med majem in avgustom.